fbpx

Werken in de cloud

Werken in de Cloud

Bij ‘werken in de Cloud’ denk je natuurlijk direct aan internet en dat is terecht. Via het internet kunnen we eigenlijk zonder beperking beschikken over onze gegevens en programma’s. En dat is een groot voordeel. Daarnaast hoef je niet te investeren in eigen servers, maar ‘huur’ je eigenlijk je faciliteiten. 

Werken in de Cloud

We onderscheiden in grote lijnen twee soorten Cloud:  Bij de Public Cloud staan je programma’s en de gegevens meestal opgeslagen op een server bij de leverancier van de programma’s die je gebruikt. De programma’s kunnen dan vanuit de webbrowser of een App worden gebruikt. We noemen dit ook wel Web-based. Op deze manier kan je eigenlijk overal waar maar internet is, gebruik maken van je programma’s en gegevens. Een groot voordeel van Public Cloud is ook dat je altijd beschikt over de laatste versies van je programma’s en dat de leverancier zorgt voor de bescherming van je gegevens.  

Bij de Private Cloud beschik je eigenlijk over een eigen server die speciaal voor jou is ingericht. Dat is te vergelijken met een server die ‘vroeger’ in de serverruimte op kantoor stond, alleen staat deze nu in een zogenaamd datacenter dat via het internet bereikbaar is. Private Cloud wordt vooral gebruikt voor software die niet Web-based is. Het zijn de programma’s die vroeger op je server of op je werkstation geïnstalleerd moesten worden. Het grote voordeel van Private Cloud is dat je niet hoeft te investeren in een eigen server, maar deze eigenlijk voor een bepaalde periode huurt. De beheerders van het datacenter zorgen in de meeste gevallen voor de bescherming van je gegevens en dat de serversoftware up to date is.  

Omdat niet alle programmatuur geschikt is voor het gebruik in een Public Cloud (ze zijn dan niet Web based), wordt vaak een combinatie van zowel Public als Private Cloud gebruikt. Soms is er zelfs ook nog een combinatie met de server(s) die in het eigen gebouw staan mogelijk. We spreken dan over een Hybride Cloud oplossing.  

Onze Digitale Oplossers hebben heel veel ervaring met het toepassen van de verschillende Cloud varianten en helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes.